Skip Navigation

Как да се подготвим за интервю за работа

27.11.2020

Как да се подготвим за интервю за работа

Подготвили сте перфектната автобиография, заявили сте интерес към дадено работно място и вече имате уговорена дата за интервю за работа. А сега какво?

В рамките на един час ще трябва да покажете на бъдещия си работодател, че имате нужните умения, за да се справите със задълженията на ролята и да го убедите, че точно вие сте правилният човек, който да се присъедини към екипа му.

За да ви помогнем да сте максимално подготвени за този важен момент, споделяме няколко съвета от нашата практика.

Преди уговорената среща е добре отново да се запознаете с информацията за обявената позиция, а също и да потърсите допълнителна такава, както за ролята, така и за компанията. Това е ключова част от подготовката, тъй като ще ви даде по-ясна представа за типа работодател, фирмената култура и ценности, и това как те отговарят на вашия профил и досегашен опит. Подгответе се предварително да разкажете накратко за себе си и професионалния си път. Не забравяйте да помислите за това кои са силните ви страни и умения и да си припомните конкретни ситуации, в които ви се е наложило да ги използвате. Не е излишно и да потърсите информация в Интернет за често срещани въпроси по време на интервю и да помислите какви биха били вашите отговори на тях.

Предварително проверете как можете да стигнете до локацията, на която ще се проведе интервюто и дали е лесно достъпна. Ако предстоящата среща ще бъде виртуална се запознайте с програмата, която ще се използва, и направете видео и аудио тест, за да сте сигурни, че всичко ще протече гладко.

В деня на интервюто, не забравяйте да пристигнете навреме за срещата. Ако закъснявате, позвънете на интервюиращия и го уведомете за това. Облечете се подходящо спрямо компанията, в която кандидатствате, но независимо от това дали средата е по-строга или по-скоро творческа, винаги е добре да заложите на малко по-формално облекло. Изключете звука на телефона си, за да не разсейва вас и интервюиращия.

По време на самото интервю е важно да демонстрирате ангажираност към разговора и мотивация да работите в точно тази компания. Водете се от стила на интервюиращия и бъдете откровени в комуникацията си, като не забравяйте да се държите професионално и уважително през цялата среща.

Когато ви зададат въпрос, го изслушайте добре и го обмислете преди да отговорите. Използвайте конкретика в отговорите си и когато е възможно ги илюстрирайте с реални ситуации от вашия опит, но се опитайте и да не изпадате в твърде много излишни детайли. Подчертайте силните си страни, но бъдете наясно и с това върху какво още можете да работите. Поддържайте позитивен тон на разговора и дори да имате неприятен опит с минал работодател, колега или мениджър, се опитайте да се въздържите от негативни коментари.

Запомнете, че не сте длъжни да отговаряте на неуместни въпроси и че също заслужавате да получите уважително и професионално отношение от другата страна в разговора.

В края на срещата, попитайте дали има следващи етапи от процеса по подбор, както и кога да очаквате обратна връзка. Задайте въпросите, на които не сте получили отговор в хода на разговора. Не се притеснявайте да попитате това, което ви интересува, тъй като процесът на избор е взаимен и зависи и от двете страни – интервюиращ и кандидат.

След интервюто очаквайте обратна връзка в сроковете, зададени от компанията. Ако не получите такава в посочения срок или имате друго предложение, на което трябва да отговорите, свържете се с лицето за контакт в компанията, за да проверите на какво се дължи забавянето. При отказ, попитайте за причината, поради която не сте били избрани и какво бихте могли да подобрите в бъдеще.

Пожелаваме ви успех!